Пивними маршрутами Рівненщини

Пивний тур
Восени 2017 року старовинне українське місто Рівне опинилося в центрі пивної культури країни та стало майданчиком для обміну ідеями. 19 жовтня тут відбувся IV Міжнародний Форум пивоварів і рестораторів «Пивоварня як успішний бізнес. Нові тенденції у крафтовому пивоварінні». Учасники заходу мали нагоду не тільки почути про нові технології та сучасне обладнання, а й на власні очі побачити все це в роботі в рамках пивного туру «Крафтовий шлях». 20 жовтня делегація відвідала кращі ресторани-пивоварні та пивзаводи регіону, де ознайомилася з виробництвом, місцевим пивом та пивним меню в ході дегустацій.

З огляду на те, що в Рівному та області активно розвивається пивоваріння, та вже функціонує багато цікавих закладів і підприємств, Пивний тур складався з двох маршрутів, – для того, щоб учасники Форуму змогли побачити все. Кожна з відвіданих пивоварень славиться своїми досягненнями: історична цінність, висока якість пива, унікальні сорти, цікава концепція, спеціально розроблене меню. У програму туру «Крафтовий шлях» увійшли екскурсії на виробництво, дегустація пива та презентація пивного меню. Важливою темою Форуму стала професійна пивна кухня, тому окрему увагу приділили саме меню ресторанів, дегустаціям ексклюзивних закусок та апетитних страв, розроблених шефами саме до пінного.

Для обох маршрутів екскурсія розпочалася з легендарного пивзаводу «Рівень», історія якого бере початок у 19 столітті. Автентичний дух місцевого пивоваріння передала історична будівля заводу, старовинні підвали, розташовані глибоко під землею, облаштовані сучасними варильнями і шістьма ЦКТ величезних розмірів українського й німецького виробництва. Тут варять виключно живе пиво, не пастеризоване, без консервантів, сортів «Богемське», «Празьке», «Бергшлосс», «Бергшлосс Чорний» та «Жигулівське».

Головний пивовар «Рівня» Пшемисл БРОЖ виявився дуже гостинним господарем та провів екскурсантів усіма приміщеннями та закутками заводу. Можна було детально роздивитися процес пивоваріння і розливу напою. За словами Пшемисла, попередні власники заводу довели підприємство майже до банкрутства, тому нинішній команді пивоварів довелося замінювати все обладнання, включаючи варочні чани, 20 км труб, робити ремонти та поступово реконструювати величезний комплекс, ця робота й досі продовжується. Так, новим власникам удалося вивести пивзавод із рівня виробництва у 12 тис гектолітрів на рік до 105 тисяч гектолітрів.

 – Я жодного разу у своєму житті не бачив процесу відкритого бродіння в промисловому масштабі. Дякую Пшемислу за те, що показав. Перше враження від заводу склалося позитивне: видно, що йде реконструкція, пивоварня розвивається. Це не може не радувати, адже українська пивоварна промисловість в останні роки має тенденцію до падіння,  – ділиться враженнями від екскурсії  представник пивоварні Hotts Андрій МАЙБОРОДА.  – Також видно, що підприємству багато років і я бажаю колективу заводу натхнення, сил і інвестицій у досягненні найвищих стандартів з безпеки і якості.

Наступною локацією для першого маршруту став ресторан-броварня з авторським пивом у найкращих традиціях європейського пивоваріння  «Броварня на Грушевського». Заклад розрахований на 120 посадочних місць всередині та ще стільки ж  – на літньому майданчику, облаштованому серйозно та комфортно, як окреме приміщення. Тут варять пиво на обладнанні «Генріх Шульц» на 500 літрів із використанням чеського та українського хмелю, з визріванням не менше 30 днів.

– Два роки тому ми встановили тут пивоварню Schulz 500 в мідному класичному виконанні: заторно-сусловарочний котел і фільтр-чан вірпул. Нагрівання здійснюється парогенератором, обсяг бродильного відділення – 12 танків по 1000 літрів кожен, тут же вмонтовані мийка, бак гарячої води, обладнання охолоджується гліколем, одна суцільна сорочка, ємності теплоізольовані. Розлив здійснюється через кеги, є кег-мийка. Також компанія «Генріх Шульц» встановила в ресторані пивні мідні колони  – на літньому майданчику і за основним баром всередині. Це один із небагатьох варіантів виконання пивоварні Schulz із повною автоматизацією варильного порядку. Мінімізований людський фактор, пневмоклапани замінені на ручне сенсорне управління  – контролер. У технічному приміщенні знаходиться система водоочищення та компресор, – коментує головний технолог компанії SCHULZ Ігор МІШЕНКО.

Пивна карта ресторану «Броварня на Грушевського» пропонує сім регулярних сортів: Pils, Original Pils, Weiss, Dunkel, Ale, Dark Cherry, Special. Виробництвом пива тут керує Ольга БОЯРСЬКА, технолог-пивовар:

– Хоч я працюю в пивоварінні вже 2 роки, «Броварня на Грушевського» –  мій перший серйозний професійний досвід. Звичайно, практика дещо відрізняється від теорії, тому спочатку я пройшла навчання у консультанта, пивовара Даніеля з Чехії. Він навчив працювати, поділився своїми секретами у вирішенні різних ситуацій на виробництві, дав вихідні рецептури. В основному сировину для пива використовуємо українську (приблизно 80%), але дріжджі – тільки французькі. Керівництво ресторану ретельно контролює якість і смак пива, адже тут дуже важлива стабільність. Треба, щоб гості, котрі прийшли до нас ще при відкритті ресторану, завжди отримували напій зі звичним смаком і навіть зовнішнім виглядом. Але у нас є можливість і творити. Крім основних сортів, «Броварня на Грушевського» обов’язково варить сезонні: зелене пиво до Дня св. Патрика, кропив’яне, імбирне та навіть імбирно-кропив’яне. Ми відкриті для різних експериментів!

Окрім цього, в «Броварні на Грушевського» можна скуштувати оригінальні пивні закуски та просто смачно поїсти. Адже основа меню у закладі  – хоспер. Чудово смакує до пива бастурма власного виробництва, мінічебуреки з бараниною та телятиною, запечена риба, соковиті ковбаски, є навіть чіпси… з дробини. Смачним бонусом стане оригінальний десерт власного виробництва «Пивне морозиво».

Наступним пунктом туру став  гастропаб Father, серцем якого є пивоварня на 500 літрів у центрі залу від компанії ZIP Technologies. Як розповів  головний пивовар Павло ГУБКО, у бродильному відділенні встановлені 6 ЦКТ і 4 форфаси. Тут варять чотири сорти пива: Premium Lager  – класичне світле, легке, має освіжаючий смак, домінуючу хмелеву гірчинку; Wheat beer  – з яскравим ароматом вираженої пряності, пшеничного солоду, післясмаком в’яленого банана;  Amber ale, в якому відчувається тон темної карамелі, пиво має щільну, шовковисту структуру, легкий смак копченості, Golden Ale – класичний світлий ель з нотами апельсина і дині в ароматі. В процесі варіння цього сорту пива додається цедра свіжого апельсина, свіжий коріандр, ноти дині виникають за рахунок холодного охмелення і спеціального сорту хмелю.


Окрім власного пива, на одному з кранів у гастропабі Father постійно представлене гостьове пиво  – топове крафтове, привезене з різних регіонів України. Пригощають у пабі фірмовим британським пирогом «Біф Велінгтон», яловичим антрекотом у фірмовому маринаді, срібним маринованим лососем, кілограмовими стейками та карамелізованими сердечками. У Father-і обов’язково порадять, яке пиво найкраще поєднується з тією чи іншою стравою. Чудові закуски до пінного  – хрусткі свинячі вушка з соусом «Папрік», смажені зі спеціями анчоуси, ніжна бастурма зі свинини та яловичини і маринований сир із оливками та хлібними чіпсами.

Не менш цікаві локації були заплановані й для учасників другого маршруту. Після відвідання пивзаводу «Рівень» їх приймала нова  міні-броварня «Кружак».  Пивовар Микола ОМЕЛЬЧЕНКО розповів, що на італійсько-українському обладнанні об’ємом у 500 літрів у закладі варять світле – Premium Lager та темне – Porter для італійських ресторанів Trattoria da Ventotto, La Riva та Casa Nuova, покликане втамувати спрагу після запашної піци чи неперевершеної пасти під час емоційного перегляду футболу. До Нового року тут планують додати ще два сорти пива. До пінного у п’яти закладах мережі пропонують фірмові італійські закуски.

Далі делегація пивоварів і рестораторів відвідала завод крафто вого пива «Волинський Бровар» у місті Березне, де їх зустрічав  директор пивоварні Микола ІВАЩИШИН. Окрасою «Волинського Бровара» є комплекс варильного обладнання, що виготовили словацькі фахівці заводу Blonder Beer, та резервуари бродіння ЦКТ, де пиво бродить та дозріває. Крім того, пивоварня має власне обладнання для наливу пива в склопляшку та кеги.

Завод крафтового пива «Волинський Бровар» увібрав у собі накращі революційні смаки на основі старовинних та авторських рецептів, використання сучасної технології та відбірної сирови. «Волинський Бровар» пропонує традиційні та авторські види пива. З великого асортименту пропозицій кожен шанувальник пінного напою знайде собі щось ексклюзивне. Адже палітра сортів та смаків тут надзвичайно велика – від лагерів до елів, від світлих до темних, солодких та гірких (www.brovar-beer.com.ua).

Місцем завершення обох маршрутів пивного туру «Крафтовий шлях», за спільною вечерею та обміном враженнями, стала відома  пивна ресторація «КАНТ». Тут можна було також поспостерігати за всіма процесами пивоваріння – на відкритій установці, та, заодно, за приготуванням страв, коли на величезному мангалі й рожні готується апетитне м’ясо: порося, кролик, індичка.

Про Пивний тур у Львові в рамках Другого Міжнародного Форуму пивоварів та рестораторів читайте тут

Пивоварна установка продуктивністю 600 гектолітрів на рік, а також вірпуль та пластинчатий охолоджувач – виробництва чеської компанії «Czech Brewmasters s.r.o.». Варниця виготовлена з нержавіючої сталі з піскоструменевою обробкою, дизайну «Factory». Презентував обладнання представник заводу-виробника з Чехії Йозеф КУБІЧЕК. «КАНТ» – це, вочевидь, єдина ресторанна пивоварня в Україні, де використовують виключно технологію відкритого бродіння та доброджування у лагерних танках. У ресторації пиво вариться, а не відстоюється. Далі воно відкачується і йде на розлив скляними трубами, які видно в залі. Так можна спостерігати за всім процесом пивоваріння. До речі, все, що можуть побачити відвідувачі у приміщенні,  – ручна робота чи власні інженерні проекти. Ресторатори використовували натуральні матеріали – камінь, ковку.

В пивоварні «КАНТ» під керівництвом Пшемисла Брожа варять пиво на 20 сортах солоду і 15 сортах хмелю. Використовується виключно імпортна сировина виробництва Німеччини, Чехії, Бельгії, Англії, США, Австралії, Нової Зеландії. Пінне виготовляють за спеціальною рецептурою стилів: New England IPA – дуже багато хмелю, з вираженим фруктово-тропічним характером; Kant Peach Milkshake – щільне, молочне, солодке і фруктове (100 кг персиків на 1000 л); India Pale Ale з інтенсивною хмелевою гіркотою та нотками цитрусів; Espresso Stout із додаванням кави; Червоний бузиновий ель; Чеський Пілз зі свіжозібраного хмелю; Weizenbock із ячмінного та пшеничного солоду, подається з лимоном; Witbier з двох видів солоду та додаванням пшениці й вівса, приправ, подається зі шматочком апельсина.

– Мене просто переповнюють враження! Вдячний організаторам Форуму та Пивного туру! Сьогодні я цілковито відчув, що таке крафтове пиво, спробував найрізноманітніші стилі та сорти, кожен із яких уразив смаковими й ароматичними якостями,  – ділиться інженер «Ізмаїльської пивоварні» Віктор КОСТЮК.

– Тур дуже великий та інформативний,  – приєднується до розмови  головний інженер «Ізмаїльської пивоварні» Василь ГЛУХИЙ. – Особливо вразили деякі,нерозповсюджені в Україні, сорти пива та нюанси технології їх виготовлення. Пивне меню  – своєрідне, на мій погляд, та головне, що власного виробництва. Наприклад, в’ялене м’ясо, маринований сир. Це не тривіальні сухарики, фісташки, а повноцінна пивна кухня. Якщо говорити про кухню, то більш за все здивувало вторинне виробництво чипсів із дробини. Чипси з відходів виробництва пива – це дуже вдала ідея. Сподіваюся, що такі заходи будуть проходити частіше і кожного разу дивуватимуть нас!..

Пивними маршрутами подорожувала
Дарина ДУБИНКА