Віденський лагер з українським колоритом на потужностях «Правди» зварили пивовари зі всієї країни
11 Вересня 2019
Що цікаво, на FESTrepublic пивоварня «Правда» переїхала рік тому з приміщення «Театру пива «Правда» на площі Ринок. Переїзд був продиктований необхідністю розширення, у ресторані не вистачало місця. Тож, потужності заводу зросли: до 23 ЦКТ, варильного порядку на 2 тонни додали ще11 ЦКТ чотиритонних та 9 ЦКТ шеститонних. Нещодавно тут знову оновили обладнання – додали другий кип’ятильний чан. Ще одне ноу-хау від правдівців – сусловоз, за допомогою якого гаряче сусло транспортується в «Правду» на площі Ринок, де залишилося декілька ЦКТ. Там його охолоджують, задають дріжджі, проходить цикл бродіння і цикл дозрівання. Після цього через форфаси готове пиво подається прямо на крани закладу.
Керував колабораційною варкою пивовар «Театру пива «Правда» Дмитро АНТОНОВ. Модераторами стали Клара ГУТНІКОВА, завідуюча виробництвом «Одеської приватної пивоварні», Дмитро НЕКРАСОВ, головний пивовар FDB.
Головним місцем дії був варочний цех «Правди» – невеликий, компактний, але досить функціональний. Засторно-сусловарний чан наразі використовується тільки як заторний. Далі – фільтрувальний чан. Відфільтроване сусло поступає вже у кип’ятильник, далі – на вірпул. Гаряча вода для процесу (об’єм баку 10 тонн) нагрівається парою.
Своїми враженнями від екскурсії на оновлений пивзавод «Правди» та колабораційної варки поділилася Вікторія ВІРИЧ, головний пивовар київського ресторану-пивоварні «Пиваріум»:
– Дуже сподобалося на пивоварні «Правда»: їхні об’єми, потужності, лінія розливу у пляшки. Це можна назвати, мабуть, завод середнього рівня. Емоції зашкалюють!
Для приготування Віденського лагера використали підготовлену місцеву воду, 425 кг віденського солоду і 25 кг вівсяних пластівців. Хмелі обрали сортів Northern Brewer, Magnum, Perle. Дріжджі використали лагерні, відповідно, процес ферментації відбувався за понижених температур і трошки довше, ніж зазвичай на пивоварні. В якості трав використали висушені квітки акації, липи та лаванди, які додали на стадії вірпула. Вони надали пиву українського колориту.
Відзначимо, у «Правді» намагаються якомога більше використовувати українського солоду. За словами пивовара Дмитра, сировина українського походження – пріоритет пивоварні, декілька сортів тут варять виключно на славутському солоді.
– Ми знаємо чеське пиво, баварське, американські IPA та хмелі, але ми не знаємо українського пива та не знаємо українських сортів! І все упирається в сировину: якщо ми будемо використовувати нашу вітчизняну сировину, то будемо дійсно варити справжнє українське пиво, – відзначає Клара Гутнікова. – Завдяки Форуму ми, пивовари, знаємо один одного, їздимо у гості, спілкуємося, вирішуємо спільні завдання та просвіщаємо наших споживачів в нових сортах пива. Легше, коли ти не один! Наприклад, магазини «Море пива», мережі «Правда», «Варвар» – всі доносять до свого споживача інформацію про крафт, тому вже легше йому пояснювати, приходять вже освічені у питанні люди.
Тема українського пива з вітчизняної сировини дуже близька й іншим учасникам колаборації – представникам пивоварні Well BEER (Великі Бірки, Тернопільщина) Володимиру ДОБРОВОЛЬСЬКОМУ та Миколі СМОЧИЛО:
– Найбільш емоційною та цікавою для нас на Форумі стала саме колабораційна варка, хоча конференц-день також відкрив багато важливих нюансів. Але саме процес варіння пива найбільш емоційний, – відзначає Володимир. Про власний досвід пивоваріння та використання української сировини додає Микола: – Наша пивоварня знаходиться серед чистого поля, обладнання для неї обрали не німецьке, не західне, його створили за нашими кресленнями та розробками українські спеціалісти. Пиво варимо повністю на вітчизняному солоді, з українського хмелю і джерельної води з власної свердловини, яку не готуємо жодним чином. Варимо також багряне пиво на меланоідіновому солоді харківського виробництва. А медове робимо на натуральному гречаному медові, який додаємо вже до збродженого пива. Well BEER – на 150% український продукт!